Logo
Úvod
Novinky
Kontakty
Rozvrh hodin
Informace o škole menu
Školská rada
Školní časopis TORNÁDO
Školní družina menu
Akce a Foto menu
Pomáháme menu
Logo
Kariéra
Soubory ke stažení
Další důležité odkazy

odkaz na stránky ZŠ GUTOVA - BAKALÁŘI

Nová stránka 1

Adopce v pražské ZOO


V roce 2013 vznikla nová tradice – volba sponzorovaného zvířete.
K levhartovi obláčkovému si vybíráme další zvíře z pražské ZOO, na jehož chov přispějeme.
V prvním roce jsme si vybrali lžičáka širokozobého – australský druh kachny.
V roce 2014 v hlasování vyhrál další australský živočich – vakoveverka létavá. Tento malý vačnatec (bez ocasu měří jen asi 20 cm), který obývá také Novou Guineu, je zajímavý svou schopností plachtit na vzdálenost až 50 m.
V letošním roce vyhrála školní volbu adoptovaného zvířete drobná africká šelmička – surikata.
Má štíhlé tělo s malými boltci a špičatým čenichem. Je celkově pískově hnědá s tmavší kresbou v podobě příčných pruhů na hřbetě, spodní stranu těla má okrovou, kolem očí tmavé pole.
ROZŠÍŘENÍ: jižní Afrika
BIOTOP: poušť a polopoušť, travnaté území (savany, polopouště )
POTRAVA: živá kořist (surikaty jsou obratní lovci a poradí si nejen s hmyzem, hlodavci a ještěrkami, ale i s jedovatými hady a štíry)
ROZMĚRY: délka těla 25–35 cm, délka ocasu 17–25 cm, výška v kohoutku 15 cm, hmotnost 0,6–1 kg
ROZMNOŽOVÁNÍ: březost 77 dní, počet mláďat 2–5, ve věku 2 -3 měsíců jsou samostatná, dožívají se 10 – 13 let
ZAJÍMAVOSTI: Pokud byste v africké savaně hledali zosobnění zvědavosti, určitě byste vybrali surikatu. Je to malá šelma z čeledě promykovitých, která obývá travnatou savanu a suché křovinaté polopouště. Vždy žijí v koloniích, jejichž příslušníci v noci společně odpočívají v podzemních norách, za chladného rána se k sobě tisknou, aby se zahřáli, a rovněž během dne jsou v neustálém kontaktu. Několik dospělých drží vždy stráž – vztyčeni na zadních se bystře rozhlížejí po okolí a cokoliv podezřelého ohlašují pronikavým hlasem. Používají kořeny, kameny nebo jen hromádku hlíny, ze které je nejlepší rozhled. Ostatní se věnují shánění potravy, opravě či hloubení obydlí nebo péči o neposedná mláďata.

Surikaty chová pražská zoo od roku 2001.